Fotograferingen

Om uppdraget gäller att porträttera en person eller en grupp, så föredrar jag en lite friare och mer informell variant framför uppställda porträttbilder. Läs mer om min metod under Porträttfoto.

Om jag ska fotografera under en fest eller liknande tar jag gärna helt kort till orda för att presentera mig för gästerna, och för att be alla som eventuellt inte vill vara med på kort att tala om det för mig. Det händer inte särskilt ofta att någon ber att få slippa bli fotad – men bara det att möjligheten erbjuds kan få kameraovana personer att känna sig mer bekväma med min närvaro. Min lågmälda fototeknik (diskret och vanligen utan blixt) gör det också lätt att glömma bort att jag är där och dokumenterar tillställningen.

Bröllop och andra högtider kan ge tillfälle till såväl porträtt- som festfoto. Till detta kommer dokumentationen av själva ceremonin, som ställer speciella krav på både omdöme och uppmärksamhet från fotografens sida. Jag anstränger mig för att vara så ljudlös och osynlig som möjligt, utan att för den skull missa några viktiga ögonblick.